nieuws
Ook dit jaar is ASML een premium partner van de TU/e Contest. Ooit startte ASML als een bescheiden start-up, maar inmiddels behoort zij tot een van de grootste chipfabrikanten ter wereld.
Wat maakt start-ups succesvol? En wat zijn de uitdagingen voor ondernemende studenten?
Veertien ambitieuze engineers in een houten noodgebouw op het Philipsterrein, zo begon het avontuur voor ASML. Daar werkten ze, met een klein beetje geld, aan een onvoltooid apparaat. Net zoals de meeste succesvolle bedrijven, is ook ASML met horten en stoten groot geworden. Daarom ondersteunt ASML graag initiatieven zoals de TU/e Contest, waar studenten innovatie ideeën vertalen naar een concreet product. Hank Oosterbaan, directeur arbeidscommunicatie bij ASML, legt uit waarom.
Waarom werkt ASML veel samen met ondernemende studenten en start-ups?
Uit ervaring weten we hoe lastig het is: een prototype lanceren op de markt, maar we zien de samenwerking met studenten vooral als een win-win situatie: wij helpen studenten met het realiseren van een product en zij stimuleren onze creativiteit. ASML wil als innovatieve organisatie wendbaar blijven, dat is een uitdaging voor een bedrijf van deze grootte. Door de TU/e Contest, komen onze medewerkers in contact met nieuwe mensen en producten. Ze verdiepen zich hierdoor in andere terreinen en werken met andere materialen, dit stimuleert onze vindingrijkheid.
Wanneer we terugkijken op ons succes, zien we dat een sterk netwerk cruciaal is. Onze producten zijn zeer complex, voor de ontwikkeling ervan heb je expertise nodig uit verschillende disciplines. Wij werken veelvuldig samen met leveranciers en kennisinstituten uit de regio. Een dergelijk netwerk is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een complex en uniek product.
Is de start-up cultuur de laatste jaren herontdekt?
Door de economische crisis was de start-up cultuur lange tijd uitgedoofd, maar door voorbeelden van Google en LinkedIn, zie je dat doorbreken weer mogelijk is. Hierdoor kunnen studenten weer groots denken: Wat is mijn passie? Waar droom ik van? Tijdens de TU/e Contest kunnen ze deze dromen uitwerken en vrijblijvend bekijken of ondernemen bij ze past.
Wat zijn de uitdagingen voor innovatieve TU/e-studenten?
Bij de TU/e Contest hebben studenten vaak een idee, maar nog geen prototype. In de prototype fase ga je over andere dingen nadenken, zoals: kan ik mijn product produceren tegen een aantrekkelijke kostprijs? Hoe ga ik mijn product verkopen? Een student overziet deze verschillende facetten vaak nog niet, dat is een leerzame uitdaging.
In de voorgaande edities van de TU/e Contest hebben we gezien dat de pur sang ondernemers zich wel redden. Wij werken vooral met de middengroep, dat zijn studenten die het leuk vinden om iets te bedenken, maar nog niet weten of ondernemen bij ze past. Wij geven deze studenten vaak dat laatste ‘duwtje in de rug’ om door te zetten. We bieden niet alleen kennis, maar ook coaching op persoonlijk vlak. Past ondernemen bij je? Waar loop je tegen aan?
Het ultieme einddoel is natuurlijk een maakbaar product op de markt zetten, maar dat lukt niet bij iedereen. Eigenlijk is deelnemen aan de TU/e Contest een succes an sich. Je leert jezelf beter kennen en je bouwt een relevant netwerk op.
Waarom is de TU/e Contest uniek?
De Technische Universiteit Eindhoven biedt veel mogelijkheden om je competentieterrein te verkennen, denk bijvoorbeeld aan het Solar team en het robot Soccer team. Toch is de TU/e Contest anders, het is geen voorgebakken concept. Je werkt aan jouw eigen idee en wordt hierbij teruggeworpen op jezelf, dat maakt het extra leerzaam. Doordat de TU/e deze contest mogelijk maakt, leer je als student het bedrijfsleven kennen en bouw je een netwerk. Daar heb je na je studie veel profijt aan.
Daarnaast maakt het deelnemen aan de TU/e Contest je studiekeuze gemakkelijker. Een grote groep studenten vindt techniek leuk, maar ziet zichzelf niet in een specialistische rol. Deze groep wil de wereld rondom techniek verkennen. De TU/e Contest is een goed instrument om te ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het is geheel vrijblijvend: als het slaagt is het geweldig, slaagt het niet? Dan heb je een leerzame ervaring erbij.
Welke eigenschappen zijn belangrijk voor technische young professionals?
Voor studenten is het belangrijk om creatief, oplossingsgericht en breed geïnteresseerd te zijn. Disciplines raken steeds meer geïntegreerd, denk hierbij aan elektrotechniek gecombineerd met software. Je interesseren in andere vakgebieden is een vereiste voor een goede samenwerking. Op deze manier kun je je jezelf gemakkelijk in anderen verplaatsen en bruggen slaan tussen verschillende specialismen. Je ziet bij ASML geen mensen die een problemen alleen willen oplossen, iedereen weet dat dat geen zin heeft.
Werken bij ASML
Medewerkers van ASML zijn nieuwsgierige, oplossingsgerichte en kennis gedreven mensen.
Bij ASML is er niet alleen ruimte voor specialistische profielen, door de groei van ASML komt er steeds meer ruimte voor organisatorische en bedrijfskundige profielen.