nieuws
Initiatief nemen als student werpt zijn vruchten af, zo blijkt. De (ex) studenten Janahvi en Avinash schreven zich in voor de TU/e contest en ontpopten zich in enkele weken tot ondernemende engineers. Ze bemachtigden na deelname aan de TU/e contest, een stage en een baan bij BRACE Automotive, een zuster organisatie van ingenieursbureau ACE.
In 2017 vindt de derde editie van de TU/e contest plaats. Tijdens deze uitdagende wedstrijd ontwikkelen ondernemende studenten een innovatief concept of product. Hierbij worden zij vakkundig ondersteund door het bedrijfsleven.
Wat verwacht het bedrijfsleven?
Janahvi en Avinash namen tijdens de contest deel aan diverse chatsessies, trainingen en workshopdagen. Tijdens deze trainingen kregen zij de kans om feedback te ontvangen van specialistische organisaties, zoals: ACE Ingenieurs & Adviesbureau & V.O. Patents & Trademarks, ASML, Medtronic, Thermo Fisher en InnoEnergy.
Door de TU/e contest maken studenten vroegtijdig contact met relevante werkgevers, hierdoor ontdekken ze wat het bedrijfsleven van hen verwacht. Janahvi: ‘’Een mooi product bedenken is niet genoeg, je moet het als engineer ook sterk in de markt kunnen zetten.
Janahvia ontwikkelde de ‘Airometer’
Janahvi ontwikkelde tijdens de contest een instrument om de luchtvervuiling te meten. Luchtvervuiling is in landen zoals China en India een groot probleem. Door middel van de ‘Airometer’, een apparaatje dat je kunt koppelen aan je smartphone, wil ze de bevolking in de betreffende landen bewust maken van de sterk vervuilde lucht waarin ze leven.
Door de chatsessies met de betrokken bedrijven leerde Janahvi vanuit meerdere invalshoeken naar haar product kijken. Ze verdiepte zich in de belevingswereld van de klant, waardoor haar product beter aansluit bij de behoeften in de markt.
(TU/e Contest - Concept Airometer)
Inmiddels is haar idee verder doorontwikkeld. Door haar ervaring tijdens de TU/e contest leerde ze onder andere pitchen: ‘’Ik was zo zenuwachtig tijdens de ‘one minute pitch’ in de finale, ik redde het niet binnen de tijd. Na mijn eigen pitch was ik opgelucht en kon ik op mijn gemak naar de andere deelnemers kijken. Bekijken hoe anderen zoiets aanpakken, vond ik erg leerzaam en motiverend.”
Ik heb in korte tijd ontzettend veel geleerd, het was een bijzondere ervaring.’’ Door haar deelname aan de TU/e contest kwam Janahvi in contact met ACE. ‘’Ik was nieuwsgierig naar het werk van ACE en zocht contact.’’ Momenteel schrijft Janahvi haar master thesis voor BRACE Automotive, een zuster organisatie van ACE.
Avinash en de voetbalrobot
Ook Avinash kwam via de TU/e contest in aanraking met ACE. Hij ontwikkelde tijdens de contest ‘Wingman’, een online platform om mensen zakelijk en privé met elkaar in contact te brengen. Tijdens de workshopdagen werd hij gecoacht door Frank Steeghs, senior accountmanager Hightech systems bij ACE.
(TU/e Contest - Project Wingman)
Avinash: ‘’Frank had goede aanvullingen voor mijn concept en bracht me in contact met de juiste personen. Na het afronden van mijn master wilde ik graag bij ACE aan de slag. Toevallig zochten ze op dat moment stagiaires voor de ontwikkeling van TURTLE-5k voetbalrobot”. Sinds 2012 werk ACE samen met de TU/e in de ontwikkeling van deze voetbalrobot. Hierbij richt ACE zich vooral op de kostprijs. Het doel is om de robot zo goedkoop mogelijk te maken zodat deze makkelijk beschikbaar is voor geinteresseerde partijen om mee te doen aan de RoboCup.